Diëtist

Voeding & Leefstijl

Ben je zwanger of net bevallen, en wil je graag alles weten over een gezonde voeding & leefstijl voor jouzelf of je kindje?
Als diëtist informeer ik je graag! Voeding speelt namelijk een belangrijke rol in onze gezondheid, zeker in deze bijzondere periode van je leven. Zowel voor jezelf als voor je kindje kun je hier hele belangrijke stappen in nemen en werken aan een gezondere toekomst voor jullie samen!

Zwanger

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Met deze woorden breekt er een spannende en bijzondere tijd aan, zwanger zijn is een hele mooie belevenis. Tijdens je zwangerschap gebeurt er veel, met je baby én met jouw lichaam. Het is bijna niet voor te stellen dat er een heel klein kindje in je buik groeit, die helemaal afhankelijk is van jou. Alle voedingstoffen die hij of zij nodig heeft om te groeien krijgt je kindje via jou.

Lange tijd is gedacht dat het kindje in je buik “toch wel neemt wat zij nodig heeft”. Toch blijkt dit niet het geval, de basis voor een gezond leven wordt al vanaf de eerste dag van je zwangerschap in je baarmoeder gelegd. Dit betekend dat het als aanstaande mama belangrijk is dat je je bewust wordt van de voeding die je tot je neemt.

Hoe je kindje zich in jouw buik ontwikkelt, is natuurlijk deels afhankelijk van het erfelijk materiaal dat je kindje van jou en je partner heeft meegekregen. Maar het aanbod aan voedingsstoffen blijkt daarnaast ook een belangrijke rol te spelen.

Het ‘Hongerwinter Onderzoek’ heeft dit ook aangetoond, dat ondervoeding tijdens je zwangerschap blijvende gevolgen heeft voor de latere gezondheid van je kindje en ook de generaties daarna. Wil je daar meer over weten, kijk dan op de website van het ‘Hongerwinter Onderzoek’.

Gelukkig ga je vaak wanneer je zwanger bent al veel bewuster met je voeding om. Toch lukt het maar weinig vrouwen te eten volgens de aanbevolen richtlijnen, ondanks dat we vaak wel denken dat we dat al doen. En juist tijdens deze periode is volwaardige voeding heel erg belangrijk, omdat er van deze voeding een heel nieuw kindje gemaakt wordt in je buik!

Gezonde voeding zorgt voor een betere weerstand van jou als mama en een betere mentale gesteldheid. Voldoende aanbod van de juiste voedingsstoffen verlaagt de kans op klachten als vermoeidheid, bloedarmoede, obstipatie, blaasontsteking, vergeetachtigheid, postnatale depressie en botontkalking op de lange termijn. Óók zorgt gezonde voeding er voor dat je niet te veel of juist te weinig kilo’s aankomt in je zwangerschap, en je na de geboorte van je kindje snel weer fit en vitaal bent!

Als diëtist verzorg ik ontzettend leuke en informatieve cursussen over voeding & leefstijl in je zwangerschap. Zo leer je op een laagdrempelige manier alles over hoe je er voor staat, zodat je zekerheid krijgt! Deskundige informatie over de juiste voeding is voor een aanstaande mama zeker geen overbodige luxe! Het lijkt me dan ook ontzettend leuk om je te ontmoeten op 1 van de cursussen die ik aanbied. Wil je meer weten over wat ik als diëtist voor je kan betekenen wanneer je zwanger bent, lees dan vooral verder!

Diëtist & Zwanger

Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk dat je blijft streven naar een gezonde leefstijl. Veel vrouwen voelen ook die drive om dit te doen wanneer ze zwanger zijn. Toch kan het ook een enorme uitdaging zijn en is het niet altijd makkelijk, dat weet ik zelf ook. Onder invloed van je hormonen heb je soms bepaalde behoeften, bijvoorbeeld vaak vooral trek in snacks en zoetigheden. Het kan zijn dat je daardoor meer moeite hebt met het in balans houden van je gewicht of dat je bijvoorbeeld meer last krijgt van moeheid. Hoe ga je hier dan mee om?
Ook kan het zijn dat je tegen verschillende zwangerschapskwaaltjes aanloopt die natuurlijk erg vervelend zijn. Maar wist je dat je met voeding & leefstijl hier een positieve invloed op kan hebben? Ik kan als diëtist echt veel voor je betekenen!

Gezond zwanger zijn
 Begeleiding Diëtist
Overgewicht & Ondergewicht
Gezonde BMI tijdens je zwangerschap

Gezond zwanger zijn

Iedereen heeft het erover, het belang van een ‘gezonde leefstijl’. En wanneer je zwanger bent, is deze extra belangrijk. Je wil je lichaam dan natuurlijk optimaal ondersteunen om ook een gezond kindje te dragen en te krijgen. Want tijdens je zwangerschap is er zoveel POSITIEF te beïnvloeden met een gezonde leefstijl. Het gaat niet over gewoon ‘gezond’ leven, het gaat over welke leefstijl het beste is voor jouw lijf en voor de groei en ontwikkeling van je kindje.

 Want dat is toch wat we allemaal het liefste willen in deze periode, het beste voor onszelf en tegelijkertijd voor ons kindje.

Kort samengevat komt een gezonde leefstijl op de volgende adviezen neer:
Gebruik gezonde, voedzame en gevarieerde voeding
Streef naar een gezond gewicht
Rook niet, ook niet passief
Drink geen alcohol en gebruik geen drugs
Beweeg dagelijks
Pak voldoende nachtrust
Vermijd stress
• Vermijd zoveel mogelijk hormoon verstorende stoffen

Vind je het lastig om een gezonde leefstijl na te leven en kun je daar wel wat begeleiding bij gebruiken, dan help ik je als diëtist graag! Kijk op de pagina ‘Aanbod Diëtist’ om te zien wat ik hierin voor je kan betekenen.

Begeleiding Diëtist

Een gezond gewicht tijdens je zwangerschap erg belangrijk. Een gezonde vrouw met een gezond gewicht geeft de meeste kans op een gezond kindje met een gezond gewicht. Dat houdt in dat gezond zwanger zijn betekent dat je streeft naar een voor jou ideaal gewicht voordat je zwanger bent, dat je in de zwangerschap gezond eet en beweegt en dat je na je zwangerschap afvalt wanneer je zwangerschapskilo’s blijft vasthouden.

Vind jij het lastig om tijdens je zwangerschap je gewicht in balans te houden, dan help ik je daar graag bij! Door mijn kennis als diëtist, maar ook zeker door mijn eigen ervaring tijdens mijn zwangerschappen, weet ik heel goed waar je tegenaan kunt lopen. Want hoe zorg je er nou in deze hormonale rollercoaster voor dat je gezond aankomt? Ik geef je de juiste tools en houvast om hier grip op te krijgen!

Naast je gewicht kan ik als diëtist nog veel meer voor je betekenen tijdens je zwangerschap. Elke vrouw is anders en ervaart haar zwangerschap ook op haar eigen manier. Je kan bijvoorbeeld tegen verschillende ‘zwangerschapskwaaltjes’ aanlopen in deze bijzondere periode. Niet leuk, maar gelukkig kun je er met de juiste aanpassingen op het gebied van voeding & leefstijl, vaak een positieve invloed op hebben. Zo geef ik je tijdens mijn cursus alle tools in handen om goed om te gaan met al deze uitdagingen:

 Diabetes gravidarum (zwangerschapsdiabetes)
Hyperemesis gravidarum (zwangerschapsbraken)
Bloedarmoede (laag Hb)
Gewichtsbeheersing
Hypertensie (hoge bloeddruk)
Schildklierproblemen
Brandend maagzuur
Misselijkheid
Obstipatie

Als diëtist heb ik veel ervaring in het begeleiden van vrouwen tijdens hun zwangerschap. Kijk op de pagina ‘Aanbod Diëtist’ om te zien wat ik hierin voor je kan betekenen.

Zie ook dit grappige filmpje van ‘Dieet Dit Dieet Dat’ over Voeding & Zwangerschap. Elke vrouw is anders en zo is ook elke zwangerschap anders.

Overgewicht & Ondergewicht

Een gezond gewicht is belangrijk om je zwangerschap zonder problemen te laten verlopen. Wanneer je overgewicht of obesitas hebt voor je zwangerschap, of je komt meer gewicht aan tijdens je zwangerschap dan nodig is, dan heb je meer risico op complicaties tijdens je zwangerschap en je bevalling. Dit geldt ook voor ondergewicht. Wanneer je ondergewicht hebt voor je zwangerschap, of je komt te weinig gewicht aan tijdens je zwangerschap dan nodig is, dan heb je ook meer risico op complicaties tijdens je zwangerschap en je bevalling.

Om deze complicaties te vermijden is het bij overgewicht dus belangrijk dat je gewicht verliest voor je zwangerschap en bij ondergewicht juist belangrijk dat je voldoende gewicht aankomt voor je zwangerschap, om vervolgens in beide situaties je gewicht zo goed mogelijk onder controle te houden tijdens je zwangerschap.

Ook bestaat het risico dat je tekorten hebt of krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Het is van groot belang voor jezelf en voor je kindje dat je voldoende reserves hebt en deze ook voldoende aan blijft vullen.

Nadelen van overgewicht tijdens je zwangerschap
Je hebt met obesitas een hogere kans op het krijgen van een vroege miskraam
Met obesitas of teveel aankomen tijdens je zwangerschap, verdubbelt het risico op een hoog geboortegewicht van je kindje. Ook is het risico op een keizersnede verhoogd
• Je hebt met overgewicht of obesitas een veel grotere kans op het krijgen van zwangerschapsdiabetes
Je hebt met obesitas een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging

Nadelen van ondergewicht tijdens je zwangerschap
Je hebt met ondergewicht een hogere kans op het krijgen van een vroege miskraam
Wanneer je BMI lager is dan 19 tijdens je zwangerschap, heb je een hogere kans op een kindje met een te laag geboortegewicht
Naast een te laag geboortegewicht zijn er aanwijzingen dat complicaties als bloedarmoede en vroeggeboorte vaker voorkomen

Gezonde BMI tijdens je zwangerschap

Een goede BMI tijdens je zwangerschap ligt volgens de World Health Organization (WHO) tussen de 18,5 en 25. Bij een BMI hoger dan 25 spreken we van overgewicht en bij een BMI hoger dan 30 spreken we van obesitas. In onderstaande tabel staat de gewenste gewichtstoename tijdens je zwangerschap beschreven op basis van je BMI:

BMI voor je zwangerschap Gewenste gewichtstoename tijdens je zwangerschap
< 18,5 (ondergewicht) 12,5 – 18 kg
18,5 – 24,9 (gezond gewicht) 11,5 – 16 kg
25 – 29,9 (overgewicht) 7 – 11,5 kg
30 > (obesitas) 5 – 9 kg

Mama & Baby

Je bent mama! Je kindje is er… Tijdens je zwangerschap heb je misschien wel cursussen gevolgd en boeken gelezen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het moeder worden. Toch komt er wanneer je net mama geworden bent, enorm veel op je af. De eerste tijd met je kindje kan nogal overweldigend zijn!

Het is in deze hectische nieuwe periode belangrijk dat jij als mama goed zorgt voor jezelf en voor je kindje. Voeding speelt daar een enorm belangrijke rol in. Ik kan je als diëtist helpen wanneer je vragen hebt over de voeding voor jezelf en de voeding voor je kindje. Wil je meer weten over wat ik als diëtist voor jou en je kindje kan betekenen, Lees dan vooral verder!

Diëtist & Mama & Baby

Wanneer je bevallen bent, is het belangrijk dat je blijft streven naar een gezonde voeding & leefstijl. Veel vrouwen voelen ook die noodzaak om dit te doen, zowel voor zichzelf als voor hun kindje, maar vinden het enorm lastig om hier ook de drive voor te vinden. Er is ook zoveel veranderd nu er een kindje geboren is, het zorgt ervoor dat je als gezin weer even een nieuwe balans moet zoeken. En het is vaak makkelijker om goed voor een ander te zorgen dan voor jezelf, dat weet ik zelf als geen ander.

Toch is zowel voor je kindje als voor jouzelf een gezonde voeding & leefstijl enorm van belang. Je legt voor jullie beiden op die manier een belangrijke basis voor een gezonde toekomst. Met zelfs de kleinste veranderingen in je voeding & leefstijl kun je hier al zo’n positieve invloed op hebben! En ik kan als diëtist hierin echt veel voor jullie betekenen!

Mama & Voeding
 Baby & Voeding

Mama & Voeding

De nieuwe jij! Je bent inmiddels bevallen en daarmee direct een flink aantal extra kilo’s weer kwijt. Maar helaas wil dat niet altijd zeggen dat je ook weer terug bent op je oude gewicht, dat je weer in je gewone kleding past en al helemaal niet dat je buik weer strak is. Daar gaat wel wat tijd overheen… Geef het ook die tijd!

Jij moet als mama wennen aan de nieuwe situatie, na je bevalling veranderd er namelijk veel. Denk aan slapeloze nachten, het geven van borstvoeding, het nieuwe ritme en je ontregelde hormoonhuishouding. Allemaal dingen die invloed hebben op wie jij bent en hoe jij je voelt.

En nu jullie als gezin weer een beetje de balans hebben gevonden en je kindje groeit als kool, wordt het weer tijd voor jou. Je wilt graag weer lekker in je vel zitten, je bent op zoek naar nieuwe energie en je wil graag van je zwangerschapskilo’s af. Zo herkenbaar! Maar hoe doe je dat!?

Op het moment dat je borstvoeding geeft is het namelijk niet verstandig om te gaan lijnen, want je kunt nu juist wel extra voedingsstoffen gebruiken. Gelukkig is het ook niet nodig om extra veel te gaan eten, maar vooral belangrijk om voldoende van de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen die je nu zo goed kunt gebruiken. En wanneer je ervoor zorgt dat je je lichaam voldoende blijft voeden, kan je daarnaast gerust geleidelijk wat gewicht verliezen.

Ik ben ervan overtuigd dat veel mama’s moe zijn en gewicht blijven vasthouden omdat ze dagelijks verkeerde voedingskeuzes maken. Ik kan je helpen hier inzicht in te krijgen en samen kunnen we je voeding optimaliseren zodat je weer gaat bruisen van energie en weer lekker in je vel komt te zitten!

Ik help je dus graag! Ik ga uit van volwaardige voedingsmiddelen en ben een voorstander van voeding die zo onbewerkt mogelijk is. Natuurlijk maakt het helemaal niet uit hoe je eet: je bent altijd welkom in een van de cursussen die ik aanbied! Met mijn praktische adviezen houd ik altijd rekening met je borstvoeding en stem ik het zoveel mogelijk af op jouw persoonlijke wensen en situatie.

Als diëtist heb ik veel ervaring in het begeleiden van vrouwen met voeding & leefstijl in de periode dat ze borstvoeding geven aan hun kindje(s). Kijk op de pagina ‘Aanbod Diëtist’ om te zien wat ik hierin voor je kan betekenen.

BMI

Om te beoordelen of je ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht hebt, kun je de Body Mass Index (BMI) gebruiken. Voor het berekenen van je BMI wordt je gewicht in kilo’s gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. In onderstaande tabel kun je zien bij welke BMI er sprake is van welk type gewicht.

BMI Type gewicht
< 18,5 Ondergewicht
18,5 – 24,9 Gezond gewicht
25 – 29,9 Overgewicht
30 > Obesitas

Baby & Voeding

Wanneer je net mama geworden bent, komt er enorm veel op je af. Zo ook over de voeding van je kindje. In het begin kun je vragen hebben over borstvoeding of kunstvoeding. Na een bepaalde periode kunnen daar vragen bijkomen over vaste voeding. Wat is de juiste voeding, hoe vaak, hoe veel, wanneer geef je wat?

Zit je met vragen over de voeding van je kindje, of het nou over borstvoeding, kunstvoeding of bijvoeding gaat, ik kan je hier mee helpen! Op de pagina ‘Aanbod Diëtist’ vind je meer informatie over wat ik precies voor je kan betekenen. Ook verzorg ik een leuke en interessante workshop over de introductie van bijvoeding; ‘Starten met vaste voeding’. Want écht, dit is zo’n leuke nieuwe fase van je kindje!

Toch kan de voeding van je kindje soms ook zorgen met zich meebrengen. Het kan zijn dat je borstvoeding fantastisch loopt, maar dat je kindje toch klachten heeft. Of dat je gaat starten met vaste voeding en je kindje opeens klachten krijgt. Je weet niet precies waardoor het komt maar als mama denk je aan een voedselallergie. Bij het vermoeden van een voedselallergie is het echt noodzakelijk dat je dit overlegt met het consultatiebureau of je (huis)arts. Deze zullen alle mogelijke oorzaken voor de klachten in kaart brengen en één voor één uitsluiten.

Als eenmaal is vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van een voedselallergie, is het belangrijk dat je voeding voor een langere periode wordt aangepast. Wanneer je borstvoeding geeft, betekend dit dat jij als mama je voeding moet gaan aanpassen. En wanneer dit zich voordoet bij het introduceren van bijvoeding, betekend dit dat je de voeding van je kindje moet gaan aanpassen. In beide gevallen kan ik als diëtist veel voor jullie betekenen. Ik help jullie bij het samenstellen van een volwaardige voeding met voldoende variatiemogelijkheden zodat het past bij jullie situatie. Op de pagina ‘Aanbod Diëtist’ vind je meer informatie over wat ik precies voor jullie kan betekenen.

Hoe staat het met jou?
Eet jij echt voldoende en ook de juiste voeding?
En hoe staat het met jou kindje?

Kies in deze belangrijke periodes voor het beste
voor jullie allebei!

Dietist kinderwens zwangerschap mama baby