Anouk van MamaVitaal voor mama & baby

Anouk van MamaVitaal is er voor een Vitale Mama. Want ik geloof erin dat jij dat wil zijn & je kindje het verdient! Toch? Daarom begeleid ik jou en je kindje graag in de periode rondom je zwangerschap. Want wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig. Waarschijnlijk zal je in deze periode al veel bewuster met je voeding omgaan, dat is super! Toch kunnen voedingsadviezen in deze periode alsnog een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van jou als mama. En dat niet alleen, ook voor de gezondheid van je kindje!

En dat is nou precies waarin ik iets voor je kan betekenen en waar ik je graag bij wil helpen. Door mijn expertise en ervaring als lactatiekundige en diëtist te combineren, kan ik jou op de best mogelijke manier hierin begeleiden. Evenals mijn eigen ervaringen als moeder die ik hierin mee kan nemen. Samen leidt dit tot het beste resultaat. Ik help jou dan ook graag in deze bijzondere periode!

Anouk

Mijn verhaal

Toen ik klein was leek zwanger zijn en kinderen krijgen mij het meest bijzondere wat er is. Daardoor wist ik dan ook al vroeg dat ik later zelf ook graag mama wilde worden. Ook leek het mij fantastisch om met zwangere vrouwen te mogen werken. Kortom, het was dan ook vanzelfsprekend dat ik de opleiding tot verloskundige zou gaan doen.

Eenmaal toegelaten op de opleiding voelde het als thuiskomen. Waarom? Omdat verloskunde een geweldig vak is en het beroep me als gegoten zat. Het is zo enorm bijzonder om een vrouw in deze prachtige periode van haar leven te mogen begeleiden naar het moederschap. Echter had ik veel moeite met de theorie. Na twee jaar bleek dat ik moest stoppen met de opleiding, Waardoor ik erg verdrietig was. Wel had ik gelijk voor ogen dat ik in de toekomst zeker met vrouwen in de periode rondom de zwangerschap zou gaan werken.

Tijdens mijn stages als verloskunde student, was me opgevallen dat er weinig tot geen aandacht was voor voeding. Terwijl voeding in deze periode juist zo ontzettend belangrijk is! De aandacht voor voeding ontbrak niet omdat de verloskundige voeding niet belangrijk vindt, zeker niet. Ze vindt er gewoonweg vaak te weinig ruimte voor in haar spreekuur. Er moeten namelijk al zoveel belangrijke andere onderwerpen besproken worden…

Dat vind ik een groot gemis! Want wist je dat de basis voor een gezond leven al wordt gelegd in je baarmoeder? Wanneer je een kinderwens hebt, kun je als mama (in wording) al zoveel betekenen voor de gezondheid en toekomst van je ongeboren kindje. Met een gezond voedings- en leefpatroon geef je namelijk zowel jezelf, als je kindje het beste voor jullie toekomst samen.


Mijn missie – jij als Vitale Mama

Mijn missie is dan ook om alle mama’s (in wording) te helpen naar een gezondere versie van zichzelf. Zodat jij daarmee weer het beste kan zorgen voor de gezondheid van je kindje. Vanaf het moment dat je zwanger bent en de eerste paar jaar na de geboorte van je kindje. Er is namelijk nog zoveel gezondheidswinst te behalen. En ik word er enorm blij van om al mijn kennis op het gebied van borstvoeding met jou te delen!

Voeding blijft mij fascineren en daarom wil ik mij daar constant verder in verdiepen. Sinds ik in 2008 als diëtist ben afgestudeerd, heb ik verschillende opleidingen, cursussen en bijscholingen gevolgd. Op die manier heb ik mij verder kunnen specialiseren in deze bijzondere materie. In 2013 ben ik daarnaast ook afgestudeerd als lactatiekundige. Hierdoor heb ik het vertrouwen om mama’s ook na hun bevalling te begeleiden met de juiste voeding voor zowel zichzelf als hun kindje. Verder heb ik in 2017 ook de opleiding orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer met succes afgerond. Dankzij deze studie bekijk ik jouw voeding & leefstijl met een holistische benadering. 


Mijn eigen ervaring

In de afgelopen jaren heb ik zelf vier keer mogen ervaren hoe het is om zwanger te zijn.  En heb ik twee gezonde zoontjes en een dochtertje mogen krijgen. Deze reis naar het moederschap is voor mij een hele zoektocht geweest. En heel eerlijk, dat is zij nog steeds! Ondanks alle kennis die ik heb. Maar dat zorgt er juist voor dat alles nu nog meer op zijn plek valt. En ik geloof dat ik jou als mama daardoor nog beter kan begeleiden in het vinden van de juiste weg naar een gezond voedings- en leefpatroon voor jou en je kindje.

Mijn ervaring met borstvoeding
als lactatiekundige & als mama

Ik vraag het mij weleens af. Hoe mijn collega’s het geven van borstvoeding hebben ervaren. Of zij ook door zo’n emotionele rollercoaster van uitdagingen zijn gegaan. En dat ze dat toen heeft doen besluiten om er hun beroep van te maken, zodat ze andere moeders konden gaan helpen die daar ook tegenaan liepen.

Of dat het geven van borstvoeding voor hen iets was zoals de natuur het bedoelt heeft, heel soepel. Tenminste, dat is zoals ik er zelf over dacht voordat ik moeder werd. Ik dacht oprecht dat het geven borstvoeding iets natuurlijks was wat vanzelf ging. Zeker wanneer je je er goed op had voorbereid. Maar viel dat even tegen!

Vos

Ik was al in opleiding tot lactatiekundige toen ik zwanger werd. Ik wist dus al alles over het belang van borstvoeding, en volgde zelfs nóg twee cursussen om me tot in de puntjes voor te bereiden. Het zou mij toch niet gebeuren dat borstvoeding niet zou lukken. Ik wilde niet de moeder zijn die zou zeggen ‘ik ga het proberen’. Ik wilde de moeder zijn die zei ‘ ik ga het doen en het zal slagen!’

Geen soepele start

En toch ging dat niet vanzelf. Na een prachtige thuisbevalling in bad werd mijn zoontje Vos geboren. Hij was perfect en helemaal gezond, maar hij liet niet zien wat ik in theorie geleerd had. Hij ging niet op zoek naar mijn borst om daaraan te drinken, hij lag enkel bij te komen van de bevalling. En ook in de uren en dagen die daarop volgden, kwam het niet verder dan enkel sabbelen aan mijn borst.
Natuurlijk wist ik als net afgestudeerde lactatiekundige, dat het wel belangrijk was om mijn borsten te stimuleren voor het goed op gang brengen van mijn melkproductie. Dus begon ik binnen 6 uur na de bevalling te kolven met mijn handen en daarnaast gebruikte ik een elektrische kolf. Maar hoe goed het allemaal klonk in de theorie, in de praktijk ervoer ik het totaal anders.

Pech

We hadden ook wat pech met de kraamzorg. Mijn lieve vriendin Sophie die als kraamverzorgende zou komen, was nog aan het werk bij een ander gezin. Daardoor hadden we de eerste 3 dagen enkel controle van de kraamzorg. Sophie kwam pas op dag 4, en wat hadden we haar hard nodig toen. Want ondanks alle kennis die ik had, was ik op dat moment vooral voor het eerst moeder geworden, en leek ik niks te weten.

In de eerste dagen dat Sophie er nog niet was, viel Vos stilletjes aan steeds meer af. Het kolven lukte niet. Ik ontwikkelde iets wat ‘pathologische stuwing’ heet. Au kan ik je vertellen! Gelukkig was daar Sophie om mij te helpen, en verhielpen we de pathologische stuwing door 24 uur lang elk uur te kolven. Met een professionele huurkolf kwam het gelukkig helemaal goed met mijn productie! Wel moest ik met pijn in mijn hart Vos een klein beetje kunstvoeding geven. Hij was teveel afgevallen en ik kon nog niet tegemoet komen aan zijn behoefte.

Mismatch

Waarom onze start nou niet helemaal soepel liep, werd duidelijk nadat er 3 lactatiekundigen hadden meegekeken. Door een te korte tongriem en een te strak lipbandje lukte het Vos niet een grote hap te maken. Dit, in combinatie met mijn vlakke tepels, was een totale mismatch. Vos kon mijn borst gewoon niet pakken.

Toch was ik vastberaden om vol te houden. Ik ben fulltime gaan kolven en na heel veel tranen, moeite en gegoochel met tepelhoedjes werd het uiteindelijk wat na 3 maanden, en dronk hij aan de borst. Zijn mondje was eindelijk voldoende gegroeid om goed aan te happen! Zo bijzonder om Vos eindelijk aan de borst te hebben!

Pijn

Maar de pijn bleef… Ik beleefde geen plezier aan het voeden. Uiteindelijk, na 5,5 maanden wikken en wegen, hebben we toen toch maar zijn tongriempje en lipbandje laten knippen. Wat een opluchting was dat! Het duurde nog 1,5 maand voordat we elkaar opnieuw vonden, maar na 7 maanden voedde ik eindelijk met veel plezier.

Meer dan duizendmaal waard

Nu kan ik zeggen dat het de moeite meer dan duizendmaal waard is geweest. Vos heeft tot een week voor de geboorte van zijn zusje genoten van mijn melk, 26 maanden om precies te zijn. Een periode waarin ik enorm veel heb geleerd over borstvoeding en het voeden in de praktijk.

Veer

En toen was Veer er ineens. Mijn borsten konden melk geven, dat wist ik. Maar door haar supersnelle geboorte, klemde zij haar kaakjes vanaf het eerste moment samen. Ongelofelijk maar waar: ik had weer pijn, bloed en kloven en moest weer fulltime gaan kolven. Pas na twee behandelingen van de craniosacraal therapeut (wat een heldin!) en 6 weken stuntelen, kon Veer haar mondje ver genoeg openen zonder spanning en konden de melk en de liefde ongeremd stromen.

Zo verschillend

Ik genoot er weer zo van om een kindje aan de borst te hebben. Ook zo bijzonder om te merken dat kindjes zo verschillend kunnen zijn aan de borst. Veer was veel rustiger aan de borst dan Vos.

Toen Bram en ik de wens hadden voor een 3e kindje, moest ik de borstvoeding afbouwen om weer vruchtbaar te worden. Bij Vos was dat heel natuurlijk gegaan. Hij dronk bij 1,5 jaar over het algemeen enkel nog de ochtend en avond, waardoor mijn cyclus weer op gang was gekomen. Ik had verwacht dat het bij Veer precies hetzelfde zou gaan.

Maar helaas zag Veer het niet zitten om in de ochtend en avond te drinken, zij wilde juist graag overdag en in de nacht drinken. Dit zorgde ervoor dat Veer en ik elkaar uiteindelijk niet meer vonden en dat ze al na 18 maanden klaar was met het drinken aan de borst. Bijzonder hoe kindjes daar hun eigen weg in kunnen volgen!

Vriend

Nieuwsgierig was ik dan ook naar hoe ons 3e kindje zou zijn aan de borst. Ik ben er zo open mogelijk ingegaan, maar stiekem hoopte ik natuurlijk heel hard dat dit kindje vanaf dag één fijn bij mij aan de borst zou kunnen en willen drinken.

Weer een mismatch

In maart 2018 werd Vriend geboren tijdens een prachtige thuisbevalling in bad. En waar ik stiekem al een beetje bang voor was gebeurde opnieuw. Weer een mismatch… Vriend had erg veel spanning in zijn nek, wat veel beperkingen gaf met goed aanleggen. In combinatie met mijn vlakke tepels lukte het Vriend niet om vacuüm te houden tijdens het drinken. Met als resultaat weer kapotte tepels en veel pijn. Dat werd dus weer full-time kolven en elke dag oefenen met aanleggen. Gelukkig was er opnieuw hulp (4 x!) van een lieve collega lactatiekundige. En ook van de craniosacraal therapeut (nog steeds een heldin!) waren 5 behandelingen nodig. Na tien hele zware weken met opnieuw veel tranen, dronk Vriend eindelijk zonder toeters en bellen aan de borst! En dat nog steeds dagelijks met veel plezier, we zijn voorlopig ook nog niet klaar. Samen met Vriend zie ik wel wanneer we eraan toe zijn om te stoppen. Waarschijnlijk iets dat heel natuurlijk zijn weg zal vinden.

Anouk en Vos borstvoeding
Anouk en Veer borstvoeding
Anouk en Vriend borstvoeding

Borstvoeding
aan Vos,
Veer & Vriend

een emotionele
rollercoaster
van iets
bijzonder
moois

Steun

Zoals je leest ben ik drie keer enorm op de proef gesteld. En niet alleen ik, maar ook zeker Bram, die bewonderenswaardig elke keer voor de volle 100 % mij steunde en erin bleef geloven. De steun van je partner is zo belangrijk bij borstvoeding.

Natuurlijk waren er weleens momenten dat ik erover dacht om te stoppen. Vaker dan eens om heel eerlijk zijn. Maar ik kon het elke keer niet over mijn hart verkrijgen om te stoppen.

Collega’s vroegen; ‘Wat zou je een moeder adviseren in jouw eigen situatie?’. En ondanks dat ik daarop antwoordde; ‘Stoppen en gaan genieten van je kindje’, lukte het me niet om dat ook daadwerkelijk te doen. Het moest en zou lukken.

Leerzaam

Elke nieuwe periode met borstvoeding is weer een hele heftige emotionele rollercoaster geweest. Maar daarnaast vooral ook een hele leerzame ervaring. De periode waarin Vriend nu bij mij drinkt, is voorlopig nog niet voorbij. En ik weet dat er ook vast weer uitdagingen op ons pad zullen komen, maar die weten we vast weer te overwinnen. Het is zo bijzonder om te zien hoe hij groeit op mijn melk! Dat ik daar voorlopig nog fijn van wil genieten, totdat hij aangeeft dat het goed is geweest.

En dat het zo bij ons moet lopen, is vast niet voor niets. Ik weet zeker dat ik door mijn ervaringen nog beter in staat ben om andere moeders te helpen wanneer zij tegen uitdagingen aanlopen op het gebied van borstvoeding. Want borstvoeding is echt zo fijn en mooi als het eenmaal lekker loopt. En dat gun ik elke andere mama ook!

Je bent bij MamaVitaal van harte welkom voor adviezen bij onder andere:

Voeding tijdens je zwangerschap

 • Gezonde voeding en wat kan je wel en niet eten
 • Overgewicht of ondergewicht
 • Zwangerschapsdiabetes (of bij verhoogd risico)
 • Te veel of te weinig gewichtstoename
 • Ongewenst afvallen en/of misselijkheid
 • Vegetarisme
 • Obstipatie
 • Hoge bloeddruk
 • IJzertekort
 • Maag- en darmklachten
 • Voedingscheck tijdens je zwangerschap

Ik heb een cursus ontwikkeld waarin al deze onderwerpen aan bod komen en je antwoord krijgt op al je vragen

Borstvoeding

 • Vragen of problemen bij borstvoeding
 • Borstvoeding en werken
 • De introductie van vaste voeding naast borstvoeding
 • Afbouwen van borstvoeding
 • Gezonde voeding tijdens borstvoeding

Voeding voor je kindje

 • De juiste voeding voor je kindje
 • Introductie van bijvoeding

Opleidingen Anouk

 • 2016-2017: Opleiding Orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer, Ortho Linea Zoetermeer, Orthomoleculair therapeut
 • 2015: VoedingOnline, Vitaminespecialist
 • 2012-2013: Opleiding Lactatiekunde, Baby&Borst Almere, Lactatiekundige IBCLC
 • 2004-2008: Voeding & Diëtetiek, Hanzehogeschool Groningen, Diëtist
 • 2002-2004: Academie Verloskunde Groningen

Nevenactiviteiten Anouk

 • Algemeen bestuurslid Nederlandse van Vereniging Lactatiekundigen (NVL) (2019-heden)
 • ‘Zonder loslaten kun je niet doorzetten’, spreker op Mini-symposium VSBB (nov 2018)
 • Babyopkomst.tv, docent (2018-heden)
 • Onderdeel van extern verwijscircuit Diëtetiek complementaire zorg HagaZiekenhuis, kinderen 0-4 jaar (2018-heden)
 • Regiobestuur NVD Den Haag West (2017-heden)
 • Opleiding lactatiekunde, docent, BABY&BORST, Almere (2017-heden)
 • ‘Borstvoeding van 0-4 jaar’, spreker op scholingsdag SBL (Stichting Beroepsopleiding Lactatiekunde) (nov 2017)
 • ‘Bijvoedmethodes en alternatieve voeding’, spreker op Borstvoedingsconferentie “Back to Basic” (okt 2017)
 • Jubileum commissie NVL (2016-2018)
 • ‘Borstvoeding, hulpmiddelen en kolven’, gastcollege, ROC Amsterdam (2015-2017)
 • ‘Kolven en borstvoeding’, gastcollege, AVAG Amsterdam (2012-2014)

Recente studiedagen, cursussen & congressen
gevolgd door Anouk

2019

 • Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) – Regiobijeenkomst NVD

2018

 • ‘Borstvoeding: zo gewoon, zo bijzonder’ –  iLactation Online Conferentie
 • ‘Gecontroleerd loslaten’ – Mini Symposium Vereniging Specialisten Borstvoeding en Babybegeleiding (VSBB) 2018

2017

 • ‘Borstvoeding, van gevoel tot wetenschap’ – iLactation Online Conferentie
 • Workshop emotie-eten – Regiobijeenkomst NVD

2016

 • ‘Laten we het eens over borstvoeding hebben’ – iLactation Online Conferentie
 • Vitaminespecialist – Eindnascholingscertificaat Alles over Vitamine  (VoedingOnline)
 • E-learning module Fe, Mg, Diabetes type 2 en Labbepalingen Voedingsstatusdiagnostiek (VoedingOnline)
 • NVD Diëtistendagen 2016, Power & Passie (NVD)
 • Orthomoleculaire en complementaire zorg in de praktijk van de verloskundige (Stichting Ortho Health Foundation)

2015

 • Scholing Vrouw en Hormonen (Kosmeoo Health en Care for Women)
 • E-Health voor diëtetiek (congres); beleid en praktijk (HealthD)
 • Conferentie Natuurlijke Geboortezorg (Weleda Zoetermeer)
 • Regionale workshop ‘Krampjes & moeizame ontlasting’ (Nutricia)
 • Gezond oud worden duurt een leven lang, het belang van microbiota (Science for Health)
 • Regiotour ‘Jong geleerd is oud gedaan’ (FrieslandCampina Institute)
 • Borstvoedingssymposium ‘Borstvoeding op z’n best.’ (IJsselland Ziekenhuis)
 • Studiedag ‘Tongriemen en lipbandjes: Een geknipte zaak of niet?’ (SBL)
 • ‘Uitdagingen bij borstvoeding’ – iLactation Online Conferentie

2014

 • Opleiding tot draagdoekconsulent I (IvH)
 • Seminar: Focus op darmmicrobiota van moeder en kind (Science for Health)
 • Het Borstvoedingscongres 2014 (SBO)
 • ‘Jong geleerd is oud gedaan’ (congres) (FrieslandCampina Institute)
 • Regionale workshop ‘de spugende zuigeling’ (Nutricia)
 • Diner Discutant ‘Een gebalanceerde voeding voor peuters – Het recept!’ (Nutricia)
 • Nancy Mohrbacher scholing (SBL)
 • ‘Moedermelk Krachtmelk! Prematuren, prioriteiten en praktijk’ – iLactation Online Conferentie
 • Cursus Directe Toegankelijkheid Diëtist (HAN VDO)
 • NVD regiobijeenkomst; Psychiatrie en Diëtetiek (NVD)
 • ‘Preventie van overgewicht bij zwangeren en bij kinderen’- E-learning (Voeding & Visie)

2013

 • Regiobijeenkomst ‘Diëtist: behandelaar en ondernemen (NVD)
 • Diagnostiek van koemelkallergie (SCEM)

2012

 • ‘Borstvoeding bruist’ – Congres Samenwerkende Borstvoedingorganisaties (SBO)

2011

 • Gezond zwanger Goede voeding en voedingssuppletie; winst voor moeder en kind (Stichting Educatie Atrium Innovations)
 • Borstvoedingssymposium ‘Borstvoeding in het bijzonder 2’ (Borstvoedingsplatform Zaanstreek Waterland)

Samenwerkingspartners

Ik zie veel belang in een goed netwerk van disciplines die ook iets kunnen betekenen
voor de mama’s (in wording) die ik begeleid. Daarom werk ik momenteel samen met de volgende professionals:

EVE Women’s Wellbeing – GZ-psycholoog & vrouwencoach

Heb je een kinderwens of ben je net zwanger of moeder geworden? En voel je je eenzaam, verdrietig, onzeker of angstig? Dan kun je wel wat begeleiding gebruiken. Daarvoor kun je bij ons terecht. Wij zijn gespecialiseerd in het coachen en psychologisch begeleiden van vrouwen die bezig zijn met moederschap in de breedste zin van het woord.

Kijk op onze website wat we voor je kunnen betekenen. Neem vooral contact met ons op bij twijfels en vragen.

Website: www.eve-denhaag.com
Email: info@eve-denhaag.com

Telefoonnummer: 070 – 2046100

Studio Koester – Roos Wagenmakers – Zwangerschaps- en babymassage / draagdoekconsulent

Studio Koester is er voor jou tijdens je zwangerschap en daarna. Voor een lekkere zwangerschapsmassage, het leren masseren van je kindje of
het knopen van je draagdoek.

Website: www.studiokoester.nl
E-mail: roos@studiokoester.nl
Telefoonnummer: 06-14793821

Jouw geboorte avontuur – Elaine van Weelden

Jouw Geboorte Avontuur verzorgt waardevolle en volledige no nonsense zwangerschapscursussen en coaching waarbij ze je helpen je kennis te vergroten. Dat vergroten van je kennis zorgt ervoor dat de bevalling minder eng en zelfs minder pijnlijk zal zijn. Daarnaast geven ze je een bulk aan tools mee om die bevalling relaxter, kalmer en ontspannen te maken. Voor jou én je baby!

Website: www.jouwgeboorteavontuur.nl
Email: info@jouwgeboorteavontuur.nl
Telefoonnummer: 06-14793821

Evaluatieformulier Lactatiekundige IBCLC

Als lactatiekundige vind ik het prettig om te horen hoe je mijn zorg ervaren hebt. Dit helpt mij kritisch naar mijzelf te kijken en mijn zorg waar nodig aan te passen. Het kost je maar een paar minuutjes van je tijd en ik zou het ontzettend waarderen!

Je kunt het evaluatieformulier online invullen!